Ob reki Dravi v enem dnevu

Dan začnete v Ormožu, kjer najprej obiščete Muzej Ormož, tako boste naše mesto in njegovo zgodovino spoznali skozi ogled Grajske pristave in ormoškega gradu. Po ogledu gradu priporočamo obisk v Grajske kavarniške popravljalnice, kjer si boste na poseben način skuhali kavo, vsak pa si bo med  ličnimi skodelicami izbiral  eno samo zase in jo odnesel domov.

  Spoznavanje mesta Ormož zaključite s sprehodom po lepo ohranjenem mestnem jedru. Ustavite se lahko pri zeliščarstvu Botanik, kjer vam bodo razkrili skrivnosti zdravilnih rastlin. V mestu ob petkih pri Hostlu Ormož obratuje Tržnica Ormož. Možnost nakupa lokalnih dobrot.

  Sledi spoznavanje Dravske ravnice vse do Središča ob Dravi. Za boljše doživetje priporočamo uporabo kolesa (možnost izposoje koles v TIC-u Ormož na ormoškem gradu), lahko pa pot opravite tudi z avtomobilom.

S kolesom nadaljujete po Dravski kolesarski poti. Najprej sledi vožnja po nabrežju Ormoškega jezera do Naravnega rezervata Ormoške lagune, ki je izjemno območje zavarovane narave. Poleg številnih ptic boste v rezervatu srečali še vodne bivole, ki živijo prosto in se pasejo po brežinah. Tu je raj za ornitologe, ljubitelje narave, miru in pohodnike.

Če ste se odločili dan preživeti na kolesu, sledite Dravski kolesrski poti nas pelje do Frankovec, kjer  priporočamo pristen domač obrok v Gostilni Črni Ribič. Pot nadaljujete do Središča od Dravi, tam se najprej spoznate še z enim zaščitenim območjem narave Krajinskim parkom Središče ob Dravi. Prijeten hlad poplavnega gozda in zvoki reke Drave vas povežejo z naravo. Boljšemu opazovalcu ne bodo ušle številne živali, ki so si tukaj našle življenjski prostor, opazite lahko sledi bobra in vidre. Polni nove energije se podajte naprej, kjer vas bo omamil vonj bučnega olja, ki vas pelje do  Oljarne Jeruzalem Sat.

Če vam dopušča čas, se iz Dravske ravnice dvignete na Kog, ki je obdan z vinogradi. Pri številnih vinogradnikih lahko poskusite odlična vina. Na ogled vas povabi tudi Košarkina hiša, ki skriva muzej kmečkega orodja. Na bližnji Turistični kmetiji Hlebec vam pripravijo pravo prleško jüžino. Za popoln zaključek dneva pričakajte sončni zahod med vinskimi griči. Ne bo vam žal!