Velika Nedelja

Na vzpetini, levo od glavne ceste, ki pelje od Ptuja proti Ormožu,  dominirajo zanimive večstoletne zgradbe.  To je  Velika Nedelja.

Že od daleč vabita na ogled mogočni grad s štirimi okroglimi stolpi in čudovita romanska cerkev. Starodavno lepo obnovljeno vaško jedro,  vas ob lepem in sončnem vremenu razvaja s prelepimi razgledi na vse strani -  vse do Ptujskega gradu, Boča, Donačke gore in bližnje Hrvaške. V kraju, tik ob gradu in cerkvi,  je tudi na novo urejeno letno gledališče, kjer vas bodo domači umetniki s svojim prleškim narečjem nasmejali do solz.

Podobo kraja je močno zaznamoval nemški viteški red, ki je v teh krajih prisoten že več kot 750 let!  Po legendi – le kaj bi naši kraji brez legend?! –  naj bi dobil ime po bitki, ki se je odvijala prav na velikonočno nedeljo.

Na prošnjo Friderika II. Ptujskega,  je nemški viteški red prišel leta 1199 na še neobljudeno velikonedeljsko ozemlje in ga iztrgal roparskim Ogrom. Prvo zmago nad njimi naj bi dosegel na manjši vzpetini ob izlivu Pesnice v Dravo. Po končani bitki, tako pravi legenda, je Friderik II. Ptujski zasadil na kraju samem v tla, prepojena s krvjo, zastavo nemškega viteškega reda rekoč: »Na veliko nedeljo je bil ta kraj zavzet in Velika Nedelja naj se imenuje, nemški vitezi pa naj ga v prihodnje varujejo in branijo.«

Velika Nedelja pa ima še več zakladov. Ste vedeli, da skriva tukajšnja cerkev Sv.Trojice v svoji apsidi najstarejši krstilni kamen na ozemlju današnje Slovenije?!

Grad zraven cerkve  je nekdaj predstavljal središče obsežne križniške komende, zraven tega, pa se je za njegovimi zidovi v grajski kapeli,  nahajala tudi trojica znamenitih gotskih plastik sv. Barbare, sv. Katarine in Sočutne iz ptujskogorske kiparske delavnice iz prve četrtine 15. stoletja.