Zeleni okusi Destinacije Jeruzalem Slovenija 1

Destinacija Jeruzalem Slovenija je pojem za najboljša vina na svetu, saj spadajo Ljutomersko-Ormoške gorice (Jeruzalemske gorice) med 5 % najboljših vinskih leg na svetu, kar nam potrjujejo prejete mnoge nagrade na največjih svetovnih vinskih sejmih. 

Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Sladokusec lahko izbira med šiponom, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner, ranina, modra frankinja, zweigelt ter merlot.

V ohranjenih kotičkih ponuja Destinacija Jeruzalem Slovenija najzahtevnejšim gostom tudi vinsko simfonijo.

Znani smo tudi po okusnem mesu iz tünke ter zaseki.

Naše bučno olje ni samo za solato, ampak ga polijemo tudi čez lešnikov in vanilijev  sladoled.

Jeruzalem Slovenija je tudi dežela najokusnejših pogač: prleška gibanica, postržjača, kvasenica, krapci, solenke.

Najvišja ponudba se izkazuje s certifikatom kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija in Slovenia Green Destination Silver, ki izkazuje ohranjenost našega območja.

Potek vodenega doživetja:

JÜŽINA-MESO IZ TÜNKE

Meso iz tünke je avtentična prleška jed, ki je nastala, ker so naši predniki iskali način konzerviranja hrane. Je hladna predjed v obliki narezka. Gre za svinjsko meso, ki je bilo 14 dni v marinadi. Potem je meso dimljeno in popečeno v peči.  Meso se vloži v tünko - leseni čebriček, in se zadela z zaseko-zoblom. Zaseka je pripravljena iz obarjene slanine, ki smo jo po kuhanju razrezali, solili, ohladili, morda še dodatno začinili in zmleli.

POKUŠNJA VIN 1

Degustacija bo vsebovala 4 vzorce vina (sir in kruh) in bo izvedena v eni izmed Hiš vina, ki izkazujejo najvišjo kakovost Destinacije Jeruzalem Slovenija in so pridobile certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

OLJARNA

Bučno olje, ki ga pridelujejo v Oljarni Središče ob Dravi se uvršča v najvišji kakovostni razred, saj ima certifikat – zaščitena geografska označba. Bučno olje je pridobilo tudi certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija. Doživeli boste vodeni ogled oljarne, si ogledali predstavitveni video o delu v oljarni. Sledi pokušina jedi, pripravljenih iz bučnega olja in bučnih semenk (bučni namaz, rulada, liker).

 

OBED-KOSILO

Prleško kosilo bo sestavljeno iz dveh juh, vrst mesa, prilog, solate in sladice. Poskusili boste jedi in ob kosilu 4 vzorce vin iz Hiš vina, ki izkazujejo najvišjo kakovost Destinacije Jeruzalem Slovenija in so pridobile certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

POKUŠNJA VIN 2

Pokušnja vin bo vsebovala 4 vzorce vina (sir in kruh) in bo izvedena v eni izmed Hiš vina, ki izkazujejo najvišjo kakovost Destinacije Jeruzalem Slovenija in so pridobile certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

TRAJANJE: 8 ur

CENA VSEBUJE:

Malica- meso iz tünke

3 pokušine vin - 4 vzorci

Vodeni ogled oljarne s pokušino jedi, pripravljene iz bučnega olja in bučnih semenk

Kosilo, trije hodi

Lokalnega turistične vodnika

NAJMANJŠE ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 8

 

REZERVACIJA IN INFORMACIJA:

Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož

Grajski trg 3, 2270 Ormož

tel: 00386 2 741 53 56, 051 63 43 11,

tic@jeruzalem-slovenija.si,  www.jeruzalem-slovenija.si   

Pošljite povpraševanje za ceno izleta.

Okvirni datum doživetja