Zeleno kulturno potepanje po Destinaciji Jeruzalem Slovenija

Dediščino Destinacije Jeruzalem Slovenija smo ohranili v mnogih muzejih in muzejskih zbirkah, ki pričajo o družbenem, gospodarskem in političnem življenju domačinov. Zelena zgodovina z zeleno lokomotivo in zelenim vagonom.

Potek vodenega doživetja:

STANICA-ŽELEZNIČARSKI MUZEJ

Kako in kam se je z železnico začelo potovati pred 160 leti, je lepo prikazano v železničarskem muzeju v Osluševcih. Staro železniško postajo so spremenili v muzej in učni center železniške zgodovine. Vagon iz leta 1926 vas popelje v preteklost železne cesta v Destinaciji Jeruzalem Slovenija, kjer je prikazano, kako pomembno vlogo je imela železnica za gospodarski, kmetijski, kulturni in turistični razvoj tega področja.

KLET MUZEJ BRUMEN-CIMPRANA HIŠA

Je edina reprezentativna cimprana hiša, zgrajena iz lesenih brun, stene so iz zunanje in notranje strani ometane z ilovico, ki je pomešana s slamo. Hiša je pokrita s slamo. Tla v hiši so iz zbite gline, tudi nekaj stare opeke in lesenih desk. Ohranjena je kuhinja in shramba s kmečkimi orodji, ki so bili last njihovih prednikov. Hiša in klet sta stari vsaj 255 let in nazorno prikazujeta, kako se je stoletja nazaj tukaj živelo.

OBED-KOSILO

Prleško kosilo bo sestavljeno iz dveh juh, vrst mesa, prilog, solate in sladice. Poskusili boste jedi, ki izkazujejo najvišjo kakovost Destinacije Jeruzalem Slovenija in so pridobile certifikat kakovosti Teritorialne kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

GASILSKI MUZEJ

Zgodovina gasilstva in domačega gasilskega društva Miklavž pri Ormožu spoznate v lepo urejeni muzejski zbirki, ki ponuja bogato fotografsko in arhivsko gradivo. Številni predmeti pričajo o vdanem prostovoljstvu tukajšnjih gasilk in gasilcev. Predstavljena je največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem, ena celo iz leta 1888. Na ogled so uniforme, medalje, odlikovanja, filatelija v gasilstvu, gasilske razglednice in zborniki gasilskih društev.

DEGUSTACIJA

Destinacija Jeruzalem Slovenija je vinska dežela, zato je potrebno poskusiti tudi vina, ki spadajo med 5 % najboljših vinskih leg na svetu. Degustacija bo vsebovala 4 vzorce vina in bo izvedena v eni izmed Hiš vina, ki izkazujejo najvišjo kakovost Destinacije Jeruzalem Slovenija in so pridobile certifikat Teritorialne kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

POKRAJINSKI MUZEJ PTUJ-ORMOŽ, GRAD ORMOŽ IN GRAJSKA PRISTAVA

V Grajski Pristavi je na ogled arheološka razstava, ki priča, da so na tem območju ljudje živeli že pred približno 4500 leti. Mnogo predmetov, največ iz klasicistične dobe, je lepo ohranjenih. Začetki gradu segajo v 13. stoletje. Grad so skozi stoletja različni lastniki preoblikovali. Današnjo podobo je dobil grad v 19. stoletju. V gradu je zbirka drobnih predmetov (ure, glasbeni avtomati), tapiserije in zgodovinske razstave. 3 m debeli zidovi grajskega stolpa vas bodo presenetili.


TRAJANJE: 8 ur

CENA VSEBUJE:

Vodeni ogled železničarskega muzeja

Vodeni ogled kleti Brumen in hiše

Vodeni ogled  gasilskega muzeja

Vodeni ogled Pokrajinskega muzeja, Gradu Ormož in Grajske Pristave

Kosilo, trije hodi

Degustacija 4 vzorcev vina

Lokalnega turistične vodnika

NAJMANJŠE ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 8

REZERVACIJA IN INFORMACIJA:

Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož

Grajski trg 3, 2270 Ormož

tel: 00386 2 741 53 56, 051 63 43 11,

tic@jeruzalem-slovenija.si,  www.jeruzalem-slovenija.si   

Pošljite povpraševanje za ceno izleta.

Okvirni datum doživetja