Meso iz tünke
Meso iz tünke je znamenita prleška kulinarična posebnost. Zapisi pravijo, da naj bi se na našem področju pripravljala že od 15. stoletja naprej. Osnova so primerno veliki, najboljši kosi svinjskega mesa, ki jih mesarji nasolijo in potopijo v razsol za 14 dni. V razsolu je prekuhana voda, kamor poleg soli dodajo še lovor, česen, poper in čebulo. Meso je treba med mariniranjem vsak dan obračati.
Ko kose mesa vzamejo iz razsola, meso odcedijo in osušijo ter ga dimijo. Nato ga v peči popečejo, ohladijo in vložijo oziroma potopijo – potunkajo v tünko - leseni čebriček, in zadelajo z zaseko-zoblom. Meso je tako dobro zamazano, da zrak nima dostopa.
Zaseka, ali kot ji mi domačini pravimo zobl je pregrešno okusna specialiteta, ki se jo namaže na domači črni kruh. Je namaz bele barve, navadno brez koščkov mesa, ki jo pripravljamo iz obarjene slanine, ki smo jo po kuhanju razrezali, solili, ohladili, morda še dodatno začinili in zmleli.
Zraven mesa iz tünke in zaseke se prileže suhi šipon iz Jeruzalemskih goric.